HANGRY wanneer je lang niet hebt gegeten?

Wordt jij iets minder gezellig als je lang niet hebt gegeten? (DEEL 1)

Dit verteld iets over de insuline-gevoeligheid. Hoe kan het dat de ene persoon prima door kan op alleen het ontbijt, en de andere persoon na twee uur weer iets moet eten om zich ‘goed’ te voelen? Naast factoren als gewenning, genetica en energieverbruik, spelen ook hormonen, waaronder insuline, een grote rol. 

Naarmate het lichaam gewend is aan relatief ‘meer’ eetmomenten (5-7), is het lichaam er op voorbereid hier vaker op te reageren door insuline als natuurlijke reactie af te geven en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren (energie wordt geleidelijk afgegeven aan het lichaam). In sommige gevallen (ziekte, stress, verminderd immuunsysteem, verkeerde voeding/leefstijl etc.) kan het lichaam op den duur ongevoelig worden en wordt deze functie minder goed uitvoert. Hierdoor zal het humeur, energie en de productiviteit/concentratie naar beneden gaan. 

Dit wordt allemaal beïnvloed door wat, hoeveel en welke verdeling van macro’s (koolhydraten, vetten & eiwitten) jij per maaltijd hanteert (hierover meer in deel 2). ✖️Disclaimer: dit geeft nog NIET aan of meer of minder maaltijden beter is.

Herken jij dit en ben je soms niet de gezelligste wanneer eten wordt uitgesteld? Dan kan het zijn dat je lichaam wat minder goed reageert (als reactie van veelvuldig insuline-afgifte en of verkeerde voeding/leefstijl) en bloedsuikerspiegels op en neer gaan. Dit zijn ook de mensen die veel sneller een zogenoemde after-dinner dip ervaren. In de volgende post leg ik uit welke tools je kunt gebruiken om dit te verbeteren of te voorkomen.

Liefs, Yvonne

1 gedachte over “HANGRY wanneer je lang niet hebt gegeten?”

  1. Pingback: Tips voor het verbeteren van de insuline-gevoeligheid | Yvonne van Haastregt

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.